Články

Parfémy podle sezóny: léto a letní vůně

V prvním díle jsem se rozepsala o jaru a jarních vůních. Po jaru přichází období plné slunných dní, příjemných večerů a všelijakých letních radovánek. Abyste se cítili opravdu dobře, ani tentokrát nevynechám parfémovou inspiraci plnou letních vůní.

Když se řekne léto..

Každému se vybaví něco jiného. Letní tábory, lenošení na chalupě, koupání v přírodě, dovolené – ale hlavně, teplo. Bez tepla zkrátka není pořádné léto. Ačkoliv se najdou takové vůně, které se hodí k nošení (téměř) po celý rok, většina vůní taková není. Na co se zaměřit a čemu se raději vyhnout?

Letní vůně by neměla být příliš silná či sladká. I když holdujete sladkým vůním, dá se vybrat jemnější verze, která v případě horka nebude obtěžovat spolucestující a kolegy v práci. Jako příklad uvedu mou nedávnou zkušenost z výtahu, který přede mnou evidentně použila milovnice vanilky. Nic proti sladké vanilce, avšak při venkovních 30°C a všudypřítomnému dusnu, to nebyl dobrý nápad..

Přednost by tedy měly dostat typově odlehčenější vůně (květinové, svěží, ovocné, citrusové,..). V létě se také výborně hodí unisexové vůně, kterých je na výběr opravdu mnoho.

1. Jemné květinovky

V opravdovém horku oproti klasickým, těžším květinám s potěšením uvítáte jemnější typy vhodně doplněné o ovocné tóny. I svěží, květinové vůně mohou zaujmout a současně mít slušnou výdrž.

2. Ovocné koktejly

Máte-li rádi koktejly, určitě nešlápnete vedle s vůní, která přímo vybízí k ochutnání. Švěží citrusy, šťavnatá jablka nebo čerstvě zavařené broskve? Jak je libo. Jediné, na co si ale budete muset dát pozor, je větší množství hmyzu, které některé letní vůně s ovocem doslova přitahují.

3. Sladké nic nedělání

Italové mají moc pěkný výraz pro zdravé odpočívání (lenošení). Zatímco pracovitější lidé by považovali za hřích, kdyby uprostřed pracovního dne zvolnili tempo, obyvatelé dál na jih si s tím hlavu nelámou. Oni totiž nezahálí, mají svou chvilku, které říkají dolce far niente. Zejména tyto chvíle by se někteří měli naučit pravidelně zařazovat do svého harmonogramu.

4. Vůně dovolené

Kdo by si nechtěl prodloužit svou dovolenou ještě o několik dní? Vůně moře, písku, hor a exotických dálek je tolik lákavá! Stává se, že vůně, které cítíme na dovolené, se nám ukládají hlouběji. Zde je několik tipů na letní, dovolenkové vůně, se kterými si volno zaručeně vychutnáte.

Oslovila vás některá z letních vůní? Pokud hledáte něco nového a ještě neokoukaného, mrkněte do sekce Novinky. A protože máme půlku léta za sebou, zanedlouho se můžete těšit na novou dávku podzimní inspirace. 🙂

Napsat komentář