Články

Parfémy podle sezóny: jaro a jarní vůně

Každé roční období s sebou přináší něco nového. Jaro je zvláštní v tom, že se vrací ptactvo, příroda se probouzí a ve vzduchu je cítit úžasná vůně. Jaká je a které jarní vůně ji vystihují? To se dozvíte v novém seriálu – tentokrát na téma jaro.

Kdy přichází jaro?

Příchod jara spolehlivě poznáme podle vracejícího se ptactva, pupenů na dřevinách, ale hlavně – podle alergiků. To jsem si uvědomila zhruba před měsícem, kdy ještě téměř mrzlo, ale můj citlivý nos zkrátka poznal, že jaro je ve vzduchu. Po odeznění opuchlého nosu jsem si mohla konečně vychutnat jarní vůni.

Bylo zrovna po dešti, vlastně celý víkend vydatně pršelo. Díky tomu však vystoupal teploměr trochu výš a z heboučkých kočiček se staly koule obalené pylem. Nedalo mi to a přivoněla jsem. Po opětovném přičichnutí a nosem zbarveným do žluta jsem si vybavila, co mi vůně kočiček připomíná – cibuloviny. Narcisy a hyacinty.

To mě inspirovalo k napsání nového seriálu o parfémech, které vystihují určité roční období.

1. Vůně deště

Prvním znakem jara, je aprílovost počasí. Nikdy si nemůžete být jisti, zda slunečnou oblohu nevystřídá drobná přeháňka či sněhová vánice. Pokud máte rádi specifickou vůni, kdy déšť dopadá na suchou zem, vyzkoušejte unisexovou vůni Petrichor (Demeter Fragrance Library).

2. Vůně jarních květů

První jarní květy jsou velice rozmanité. Kočičky, sněženky, krokusy (šafrány), podběly, narcisy, hyacinty,.. Všechny zahrnují širokou škálu vůní, od velice jemných a někdy těžko zachytitelných (sněženka), až po velice silné a omamné. Zvolit můžete například dámské vůně La Tulipe (Byredo), Chance Eau de Toilette (Chanel) a Daisy Eau So Fresh (Marc Jacobs).

3. Vůně půdy a trávy

Prohřívající se půda a vysoká vlhkost pomáhají po zimě trávě zregenerovat. Louky se v záplavě rašící vegetace krásně zelenají, lístky a výhonky vesele prorážejí, a tu a tam můžeme zahlédnout první včely.. Pro milovníky svěží jarní zeleně se nabízí jedinečný pohled. Chcete-li vonět stejně, jako svěží zeleň, nabízí se unisexová Un Jardin Sur Le Nil (Hermès), dámská Eau de Sisley 2 (Sisley) nebo pánská vůně Fresh (Dunhill).

4. Vůně jarního vzduchu

Jarní vzduch v sobě mísí známky všech předchozích prvků – zemitost půdy, zeleň trávy, lehkost deště, první květy a mnoho dalšího. Každému voní trochu jinak, ale nenajde se snad nikdo, kdo by jej neměl rád. Onu typickou svěžest můžete zaznamenat například v unisexové De Bachmakov (The Different Company) a dámských Turquoise (Michael Kors) a Miss Dior Blooming Bouquet (Dior).

Nalákala vás některá ze jmenovaných vůní? Pokud ne, zkuste si vyjít alespoň do přírody přivonět k rozkvetlým kočičkám. Garantuji vám příjemný čichový zážitek, který ještě stihnete. 🙂

Napsat komentář