2019, Chanel, Recenze parfémů

Recenze Chanel: Gabrielle Essence

V závěru loňského roku jsem vyrazila do parfumérie vyzkoušet novinky. První z nich byla Idôle od Lancôme (najdete zde). Další mi padla do oka Gabrielle Essence.

Původní nebo nová verze?

Gabrielle Essence je již čtvrtou vůní z řady Gabrielle. První z nich (v koncentraci Eau de Parfum) vyšla v roce 2017 a byla natolik úspěšná, že bylo jen otázkou času, kdy přijde Chanel s další verzí.

Složení Gabrielle Essence:

  • citrusy, červené ovoce;
  • tuberóza, jasmín, ylang-ylang, květ tuniského pomerančovníku;
  • santalové dřevo, vanilka, bílé pižmo.

Čím se liší novinka od své předchůdkyně?

Kromě drobností (jako je úprava složení, redesign flakónu a výměna Kristen Stewart za Margot Robbie), je to především vůně samotná. Novější verze je výrazněji odlehčená.

Dvojitá porce tuberózy

Na prvního dojem je nová Gabrielle klasickou vůní zapadající do konceptu chanelovského sortimentu. Zaškatulkovala bych jí mezi lehčí, květinově-aldehydové vůně.

Překvapilo mě, s jakou razancí nastoupily citrusy, které po chvíli ještě zesílily. Naštěstí ne na dlouho. Svěží ovoce střídá vyvážená, čistě květinová kombinace s dominantním jasmínem a tuberózou. Ta je zde údajně zastoupena více, než v původní verzi z roku 2017. (Podle neoficiálního zdroje by jí zde mělo být o 10% více).

Květiny se postupně rozleží, až je vnímám jen zpovzdálí. Nakonec zůstane květinový opar zahalený hedvábným pižmem.

Během květinové fáze na mě dýchlo jakési chanelovské DNA, které je přítomné v každé jejich vůni. Možná proto cítím aldehydy (které mám s Chanelem spojené), ačkoli ve složení nejsou.

Gabrielle Chanel Essence (2019).

Očekávání vs realita

Gabrielle Essence se hodí téměř na jakoukoli příležitost. Vzhledem k tomu, že je to klasická vůně, viděla bych ji ideálně pro ženy středního věku a výše. Pokud patříte mezi ty, které vsází na jedinou kartu (myšleno parfém), s čistým svědomím ji unosíte po celý rok.

Co se výdrže týče, v tomto ohledu mě trochu zklamala (dvojitá dávka na zápěstí nepřežila ani 5 hodin). Přidám-li k tomu lehce nadprůměrný čichový zážitek, pak jsem z výsledku poněkud rozpačitá.

Protože upřímně, od Chanelu a vůně za více než 3.000,- Kč, bych čekala trošku víc. Na druhou stranu, pokud vám Gabrielle Essence sedne (a nevadí vám vydat nějakou korunu navíc), proč ne.

Celkové hodnocení: 6,5-7/10.

Tváří Gabrielle Essence (2019) se stala Margot Robbie.

P.S.: Uvažujete-li vážně o koupi a neznáte obě z vůní (loňskou novinku i originál), doporučuji před koupí obě vyzkoušet. Možná vás překvapí rozdílnou výdrží. 😉

Napsat komentář