Články

Deset nejoblíbenějších dámských vůní uplynulého roku (1. část)

Každý rok vychází několik tisíc nových parfémů. Od roku 2015 se stabilně drží nad hranicí 4000 parfémů. Při tomto počtu je velmi těžké (ne-li nemožné) nabízet v parfumériích a eshopech adekvátní sortiment. Není proto divu, že se pozornost obchodníků upíná především k velkým značkám, které jsou takřka vždy sázkou na jistotu. Malý průzkum, který jsem si udělala, tomu odpovídá. Pojďme se podívat na první pětku favoritů.

1. Lancome La Vie est Belle (L’Eau de Parfum)

Původní verze květinově-ovocné vůně je stálicí, která zdobí nejednu poličku. Od vydání v roce 2012 se dočkala zhruba 18verzí v odlišných flakónech i intenzitě. Za úspěchem této oblíbené sladké vůně rovněž stojí tvář Julie Roberts. Výběr této osobnosti není náhodný. Kdo jiný by dokázal vykouzlit takový úsměv, jaký evokuje samotný flakón parfému?

Lancome La Vie est Belle (L'Eau de Parfum)
Lancome La Vie est Belle (L’Eau de Parfum)

2. Yves Saint Laurent Black Opium (Eau de Parfum)

Pro některé mainstream, pro jiné jasná volba. Parfém Black Opium asi netřeba příliš představovat. Gurmánská vůně, které propadla řada žen, se objevila v roce 2014. I přes jistou jednotvárnost a poněkud složitější orientaci ve flakónech v odlišných koncentracích, ji nelze upřít úspěch, který dlouhodobě sklízí. A to nejen u ženské části populace.

Yves Saint Laurent Black Opium (Eau de Parfum)
Yves Saint Laurent Black Opium (Eau de Parfum)

3. Giorgio Armani Sì (Eau de Parfum)

Podobně jako u předchozích dvou je Sì sladkou vůní, kterou doplňují intenzivně vonící květiny se svěžím ovoce. Spojením sofistikované vůně a elegantní tváře Cate Blanchett vznikl parfém, který si podmanil ženy i dívky napříč všemi věkovými kategoriemi. Flakón který navrhl osobně Giorgio Armani, tento dojem ještě umocňuje.

4. Tiffany & Co. Tiffany & Co. (Eau de Parfum)

V posledních letech jsou opět na vzestupu odlehčenější květinové vůně. Tiffany & Co. spojuje kosatec se zelenou mandarinkou, jež v základu doplňuje pačuli a pižmo. Svěží citrusově-květinová vůně s náznaky mýdlových tónů je protipólem k ostatním vůním. V porovnání s nimi však nedosahuje takové výdrže, jakou bychom od proslulého šperkařského domu očekávali.

Tiffany & Co. Tiffany & Co. (Eau de Parfum)

Tiffany & Co. Tiffany & Co. (Eau de Parfum)

5. Yves Saint Laurent Mon Paris (Eau de Parfum)

Velmi ženský parfém, který je výsledkem spolupráce tří autorů (Olivier Cresp, Harry Frémont a Dora Baghriche-Arnaud) vyniká neuvěřitelnou výdrží. Květinově-ovocné aroma vyvažuje klasický chyprový základ. Robustní flakón s decentní mašličkou důstojně reprezentuje vůni a při úvážení všech aspektů je tak cena více než příznivá.

Yves Saint Laurent Mon Paris (Eau de Parfum)

Yves Saint Laurent Mon Paris (Eau de Parfum)

Malá ochutnávka: v přístí části se představí parfémy značek Chanel, Chloé, Dior, Hugo Boss a Calvin Klein.

Pro pokračování článku přejděte sem.