Články

Vonné ingredience v parfumérství: lípa

Při jedné ze svých ranních procházek za opeřenci jsem si uvědomila, jak krásně voní rozkvetlá lípa a zároveň, jak moc mi bude po zbytek roku zase chybět. Sladká vůně květů mi vnukla nápad a nový článek je tu.

Lipové minimum

Druhů lip najdete celou řadu, avšak původní jsou v České republice pouze dva. První z nich je lípa velkolistá a další lípa malolistá (obecně známá spíše pod názvem srdčitá). Velmi často se setkáte také s lípou obecnou, což je kříženec obou zmíněných druhů. Lípy se mohou dožívat průměrně 300 – 400 let.

V loňském roce uplynulo stoleté výročí založení Československé republiky (1918 – 2018). V rámci tohoto jubilea byl spuštěn projekt na výsadbu a mapování lip v České republice.

Lípy mohou dorůstat až 30m výšky a jejich žlutých květů si cenily již staří Slované a Kelti, pro které byly posvátné. O jejich oblibě značí také fakt, že kromě České republiky je národním stromem na Slovensku, Slovinsku a spolu s dubem také v Lotyšsku.

Využití v kosmetickém průmyslu

Díky svým regeneračním a silně protizánětlivým účinkům ji najdete v mnoha typech kosmetických přípravků určených pro péči o pleť a celé tělo. Hydratační krémy, séra, čistící pěny, mýdla či květové vody představují výčet produktů, ve kterých se uplatní lipový extrakt.

Další využití se nabízí v lékárenských přípravcích – čajích, sirupech, mastích (zklidnění kůže se sklony k ekzémům a vyrážkám) a dokonce i přípravcích určených na popáleniny.

Budete-li hledat vůně, parfémy a vonné oleje obsahující lípu, brzy zjistíte, že se nejedná o přiliš často využívanou ingredienci. Co si budeme říkat, lipová klientela je zkrátka malou kapkou v moři cílového trhu s parfémy. Většina zákaznic slyší na květinové klasiky v podobě růží či jasmínu. Dalším důvodem může být i to, že ne každý parfumér umí s lípou správně pracovat. Namíchat poměrně výraznou a sladkou lípu do harmonické kompozice je trochu výzva.

Kdo hledá, ten najde!

Jak se říká, kdo hledá, ten najde. I když vůní s lípou není mnoho, přináším několik osvědčených tipů na vůně vonící/ připomínající lípu. Jako první zmíním několik dámských vůní od zahraničních značek.

Nejste-li milovnicí sladkých vůní a přesto na lípu nedáte dopustit, vyzkoušejte některou z unisexových vůní.

A na závěr klasická lípa v českém pojetí od Manufaktury a Zámecké parfumerie.

Voňavé dědictví

Ne každý si zamiluje sladce medovou vůni lipových květů. Málokdo však odolá posezení s knížkou či kávou ve stínu lípy. V červnu a červenci vám jej zpříjemní bzukot včel nad hlavou, který se nese v okolí kvetoucích stromů. A pokud byste trpěli nedostatkem energie, můžete ji načerpat při procházce v některé z mnoha alejí, které vysázeli naši předci.

Všem přeji krásné lipové zážitky:-)

Napsat komentář