Články

5 nejproslulejších parfémů v historii

Kompozice vůní se v průběhu let značně proměňují. Podléhají ročním obdobím, vkusu zákaznic či aktuálním trendům. Každá z níže uvedených vůní je jiná, avšak jedno mají společné. V jistých obměnách (co se týče koncentrace, flakónu i samotného složení) se vyrábí dodnes. Pojďme se společně podívat na TOP 5 vůní napříč historií.


1. Chanel N°5

Svou vůní nepatří mezi typické parfémy. Byl vytvořen Ernstem Beauxem roku 1921 na přání Coco Chanel, která chtěla, aby nebyla vytvořena klasická vůně podobná růžím nebo liliím. Očekávala, že slavný parfumér vytvoří kompozici, která bude vyjadřovat ženu jako takovou. Možná i to je důvod, proč se stal N°5 jednou z celosvětově nejprodávanějších vůní vůbec.

Složení N°5 (Parfum):

  • aldehydy, neroli, ylang-ylang, bergamot, citron
  • kosatec, kořen kosatce, jasmín, konvalinky, růže
  • ambra, santalové dřevo, pačuli, pižmo, civet, vanilka, mech, vetiver.

Marilyn Monroe v roce 1960 během rozhovoru prozradila, že spí nahá zahalená pouze několika málo kapkami Chanelu N°5, čímž způsobila značný rozruch. Zároveň tímto výrokem podpořila prodej, neboť jí po uveřejnění rozhovoru začaly stovky žen napodobovat..

Autentický záznam rozhovoru s Marilyn Monroe.


2. Shalimar

Byl uveden na trh v roce 1925. Vytvořil ji Jacques Guerlain o pár let dříve, když experimentoval s novou látkou – vanilínem.

Za jménem vůně se skrývá romantický příběh o vládci Shahjahanovi a jeho ženě, princezně Mumtaz Mahal. Název Shalimar je přímo odvozený od zahrad Shalimaru, které měla manželka vládce nejraději. Na její počest nechal postavit Taj Mahal. Romantický příběh, viďte?

Jak to bylo ve skutečnosti?

Z historie víme, že princezna byla až třetí ženou v pořadí. Vdávala se ve svých 14letech (vládce byl o rok starší). S oběma předchozími ženami již měl panovník děti.

Údajně si ji brzy po svatbě tak oblíbil, že se účastnila mnoha reprezentativních setkání. Zemřela však velmi brzy – ve věku 37let následkem komplikací při porodu svého 14dítěte (dospělosti se dožilo sedm z nich). Taj Mahal byl dostavěn 22let po její smrti.

Složení Shalimar (Extrait):

  • květy, bergamot
  • kosatec, jasmín, růže
  • vanilka, kosatec, opoponax, fazole tonka.

3. JOY

Parfém z dílny Jean Patou vznikl v roce 1935. Autorem je Henri Alméras. Ve své době se jednalo o nejdražší parfém, ačkoli právě probíhala hospodářská krize. Na vysoké ceně parfému se projevil zejména fakt, že výroba unikátní květinové esence vyžadovala 10 600 květů jasmínu a 28 květů růží, které tvoří srdce parfému. JOY si získal okamžitou pozornost a velký úspěch.

Složení JOY:

  • aldehydy, tuberóza, zelené tóny, broskev, ylang-ylang, růže
  • orchidej, kořen kosatce, jasmín, konvalinka, bulharská růže
  • santalové dřevo, pižmo, civet.

4. L’Air du Temps

Představuje symbol míru, který vytvořil Francis Fabron pro Ninu Ricci v roce 1948. Tato vůně přinesla domu Nina Ricci velký úspěch, neboť se podařilo vytvořit jednu z nejlepších kompozic vůní. Jemný flakón s křištálovou holubičkou podtrhl elegantní vůni.

Příběh flakónu s holubičkami

Křišťálové holubičky jsou charakteristické také pro další verze této slavné vůně. Bílé holubice byly vždy symbolem míru a lásky. Vzhledem k období, kdy vůně vyšla, je poselství vůně jasné. Design flakónu navrhl Marc Lalique (syn René Laliqua, zakladatele sklářského a klenotnického atelieru).

Složení L’Air du Temps (Parfum):

  • karafiát, broskev, neroli, bergamot, růže, palisandr, aldehydy
  • rozmarýn, karafiát, gardénie, fialka, orchidej, hřebíček, kořen kosatce, jasmín, ylang-ylang, růže
  • koření, kosatec, ambra, santalové dřevo, pižmo, benzoin, mech, vetiver, cedr.

5. Opium

Je velmi specifická, kořeněná orientální vůně, jíž představil Yves Saint Laurent roku 1977. Vytvořilo ji duo parfumérů Jean Amic a Jean-Louis Siuezac. Od svého vývoje se Opium (podobně jako předchozí parfémy) několikrát proměnilo v rámci nových kolekcí, avšak stále jej můžete zakoupit v původní, nezměněné formě.

Složení Opium (Parfum):

  • koriandr, švestka, citrusy, mandarinka, pepř, jasmín, hřebíček, pimentovník pravý, bergamot
  • karafiát, santalové dřevo, pačuli, skořice, květ kosatce, broskev, konvalinky, růže
  • cist, tolu balzám, santalové dřevo, myrhovník pravý, pižmo, kokos, vanilka, benzoin, vetiver, kadidlo, cedr, myrha, kastoreum, ambra.


Napsat komentář