Články

Můj voňavý balkón

Mám ráda parfémy, vůně, květiny a přírodu. Říká se, že příroda si vždycky cestu najde. Tak si našla cestu ke mně na balkón, na mou poličku (do vůní a parfémů, které by bez přírodních krás nemohly vzniknout) a nakonec i sem v podobě těchto článků.

Račte vstoupit

Co si budeme říkat, zahrada je zahrada. Na druhou stranu i městský balkón může krásně vonět a dokonce i plodit. Neslavím sice takové pěstitelské úspěchy, jako mnohde na internetu, o to větší mám ale radost z každého malého kvítku či plodu, ke kterému můžu přivonět nebo ho ochutnat.

Máte-li balkón na jih/jihozápad, můžete vybírat z několika druhů květin. Pokud ale máte balkón orientovaný tímto směrem a navíc jak na větrné hůrce (můj případ), výběr vhodných rostlin se výrazně zužuje. A tak mi po několika sezónách neúspěchů došla trpělivost a razím si vlastní cestu – voňavou a chutnou.

Výstavní balkón plný převislých surfínek byste u mě těžko hledali. Tím spíše vsázím na ověřené druhy, jako převislou verbenu, voňavé hvozdíky (karafiáty), bidens, afrikán a nestařec. Za oknem mi každý rok dělají paradů dva odstíny muškátů, které poctivě zazimovávám a všude kolem najdete různé druhy bylinek.

Bylinky jsou základ

Protože ráda vařím, bylinky u mě nesmí chybět. Letošní úspěch jsou pro mě bazalka a petrželka, které jsem loni nechala jít do květu a z jejich semínek letos zasadila a doslova vypiplala vlastní sazenice. Kromě těchto druhů pěstuji také libeček, pažitku, šalvěj a levanduli. V minulosti jsem zkusila i tymián, oregano, majoránku či saturejku. Těm se tu ale příliš nedařilo.

Kromě bylinek sklízím také chilli, koktejlová rajčata a doufám, že se zadaří i špagetové dýni, která se nám tak nějak sama chytila. Pěkně tu šly i měsíční jahody, které chutnaly stejně dobře, jako voněly a zelené papriky, jejíž sazenice mi dala babička. Před několika lety jsem vysadila také slunečnici a díky ptačím návštěvám na krmítku mě každý rok překvapí někde jinde.

Voňavá zákoutí

Není nic báječnějšího, než bazalka, která zavoní vždy, když projdu kolem. A protože se jí daří nejvíce u dvěří, přivítá mě pokaždé, když vstoupím na balkón. Vedle ní se každý rok vyhřívá šalvěj, kterou využívám spíše na čaje a o kousek dál středozemní myrta. Tu jsem zakoupila před několika lety a věřte nebo ne, ale když je doma nepohoda, dá mi to jasně najevo opadanými lístky. Uvědomila jsem si to před nějakou dobou, když nebylo moc příjemné období a myrta vypadala, že to má za pár..

Leckdo říká, že okrasné květiny vetšinou příliš nevoní. Máte-li dostatečně citlivý čich, zjistíte, že většina rostlin, byť i zdánlivě nevonících – voní. Ne každému se však podaří ji zachytit. Důkazem mohou být již zmíněné muškáty, o kterých by většina lidí řekla, že nevoní a naopak jiným zase smrdí. A tak věřte, že drobné afrikány, bidens či dozrálá slunečnice mají každý svou vlastní, velmi jemnou vůni.

Voňavá hádanka

Z kraje letošního roku pro mě byla největším překvapením semínka bazalky. Když jsem je na jaře přebírala a čistila, zjistila jsem, že mi svou ostrou a pronikavou vůní něco připomínají. Po několikerém promnutí v rukou a kýchnutí mi došlo, že voní stejně, jako když otevřete nový sáček s černými kuličkami pepře.

Nejdřív práce, potom odměna

A tak zalévám, hnojím a vynáším bio odpad – vždy po delším intervalu, což potom stojí za to 🙂 .. Kochám se tou krásou, někde přivoním a jinde ochutnám. I když je to jen malá zelená plocha, vždy mě myšlenkami zaručeně přenese na míle daleko. Mimo dopravní ruch doléhající z nedaleké silnice a všelijaké malé i velké starosti.

Tip pro vás: v chladnějších měsících vám na balkóně místo pěstování udělá radost krmítko s trochou semínek, díky kterým se u vás dveře netrnou. Pokud kolem není překrmítkováno, zaručuji vám, že se o zábavu postarají hašteřiví vrabci či sýkory a při okraji parků možná i zvonci, pěnkavy a spoustu dalších. Zkuste to, stojí to za to.