Články

Vonné ingredience v parfumérství: aldehydy

V prvním článku věnovanému ingrediencím používaným v parfumérství jsem se rozepsala o pepři. Tentokrát se zaměřím na aldehydy, základní výčet používaných aldehydů a vůně, které je obsahují.

Co jsou to aldehydy?

Jedná se o organické sloučeniny, které se v přírodě běžně vyskytují. Zatímco v roslinné říši jsou zastoupeny v rostlinných silicích, v živočišné jsou jejich obdobou některé druhy feromonů. Aldehydy fungují jako přirozený zesilovač vůní. Bylo proto jen otázkou času, kdy je lidé objeví a poprvé použijí při výrobě parfémů.

Druhy aldehydů

Zmíněné organické sloučeniny nám mohou vonět i zapáchat v závislosti na konkrétním druhu aldehydu. Za zmínku stojí acetaldehyd, který se vyskytuje ve zralém ovoci (ve větším množství štiplavě zapáchá) nebo formaldehyd (široké využití v potravinářství, kosmetice, chemickém a výrobním průmyslu atd.). Pokud jste někdy navštívili laboratoř nebo pitevnu, jistě jej dobře znáte..

V parfumérství rozlišujeme jednak obecné označení aldehydové vůně (skupina vůní, které evokují staré časy, mýdlovost apod.) a aldehydy (konkrétní látky vonící po ovoci, kvetinách apod.).

Za přelomový lze bez nadsázky označit rok 1921, kdy vznikl vůbec první aldehydový parfém. Tušíte správně, byl to Chanel N°5.

Vybrané druhy aldehydů

  • C7 – silný zápach po bylinách a zeleni (vyskytuje se např. v šalvěji muškátové)
  • C8 – voní po pomerančích
  • C9 – připomíná růže, kosatec a slupky okurky či melounu
  • C10 – pomerančová kůra, citrusy
  • C11 – suché citrusy, přirozeně se vyskytuje v oleji z koriandrových listů
  • C12 – zelená vůně, připomíná fialky nebo šeříky
  • C13 – voskový, grapefruitové tóny
  • C14 – technicky se nejedná o aldehyd, ale lakton, tělově-broskvové aroma

Vůně obsahující aldehydy

Kromě již zmíněného parfému Chanel N°5, je najdete v mnoha dalších vůních (dámských, pánských i unisexových). Začneme těmi dámskými.

Pánské vůně tovněž stojí za povšimnutí. První ze zmíněných vůní patří opět Chanelu. Vzhledem k historii Chanelu se však není čemu divit.

Nabídka unisexových vůní obsahující aldehydy je o poznání širší. Najdete zde i mnoho mladých vůní. Jednou z nich je loňská Bohemian Rhapsody, jejíž recenzi najdete zde.

Kdo se bojí, nesmí do lesa

Velmi často mají lidé k aldehydům předsudky (ať už kvůli zméněné staromódnosti vůně, tak argumentech o chemii). I když to tak na první pohled nevypadá, řada aldehydů je obsažena v přírodních zdrojích.

Staromódní vůně s obsahem aldehydů jsou dnes už spíše přežitkem. V současné době mají parfuméři takový výběr, o kterém se jejich předchůdcům ani nesnilo. Nebojte se a vyzkoušejte některou z aldehydových vůní. Možná vás překvapí 😉

Napsat komentář