Články

Jak se správně navonět?

K dobrým zvykům většiny žen (a dokonce už i mužů) patří používání vůně. Jak se správně navonět a jaký je rozdíl v aplikaci parfému či parfémové vody zjistíte níže.

Začínáme od nuly

Před nanesením vůně je ideální začínat od nuly. Co si pod tím představit? Každý kosmetický výrobek, který použijeme, si kůže pamatuje. Při použití více výrobků dochází k vrstvení, které může ovlivnit námi vybranou vůni.

V ideálním případě bychom se měli vonět po sprše a aplikaci krému a deodorantu. Co se týče zmíněných přípravků, je vhodné volit spíše méně výrazné, případně bezparfémové složení. V opačném případě je třeba nějaký čas vyčkat, než se vybraný přípravek vstřebá a vyvane. Námi vybranou vůni/parfém aplikujeme na závěr, těsně před tím, než se oblékneme.

Na oblečení nebo na kůži?

Je pravdou, že dostane-li se vůně na oblečení, cítíme ji většinou i několik dní poté. Na druhou stranu vůně jsou dělané tak, aby byly aplikovány přímo na kůži, kde se smísí s naším pižmem. Tím může jeden a ten samý parfém vonět na každé ženě trochu jinak.

Pokud chceme vůni aplikovat na oblečení, je vhodné nejprve vyzkoušet na kousku látky, zda vůně nedělá skvrny. Většina vůní je na oděvu viditelná pouze do doby, než zaschne. Proč ale riskovat, že?

Jak se správně vonět
Skvrny na oblečení mívají na svědomí spíše levnější vůně. Nemusíte se proto bát ani tmavého odstínu. Jednoduchý test na kousku látky prozradí nejvíc.

Správné místo pro vůni

Častá rada o tom, že vůně se nanáší zásadně tam, kde pulzuje krev (zápěstí, krk,..), platí pouze v případě parfému (Parfum). Oproti tomu parfémovou vodu (Eau de Parfum), toaletku (Eau de Toilette) a kolínskou (Eau de Cologne) můžeme nanášet kamkoliv chceme.

Jak již bylo zmíněno výše, lidé jsou zvyklí se vonět především v oblasti krku (dekoltu), zápěstí, či do vlasů. Chybu ale neuděláte, pokud vůni stříknete také do kolenní jamky (například v létě).

Několik rad závěrem

  • pamatujte, že výrazné, intenzivní vůně je třeba dávkovat s určitou obezřetností – méně je někdy více
  • dejte šanci dražším vůním – překvapí vás jejich výdrž, díky čemuž ve výsledku ušetříte (opakovaná aplikace v průběhu dne není nutná)
  • trápí-li vás krátká výdrž vůně, zkuste se poohlédnout po takové, ke které se vyrábí i tělové mléko (to zde plní roli jakési podkladové báze)
  • nebojte se experimentovat.. a buďte navoněná. 🙂