Články

Pálava všemi smysly

Oblast Pálavských vrchů (správně Pavlovských vrchů) je krásné místo, které si zaslouží naši pozornost. Nejvíce jej ocení ti, kteří dokážou vnímat a nasávat všemi smysly – nejen těmi chuťovými. Poznejte rozmanité chutě a vůně Pálavy.

Druhý dojem

Moje první návštěva Pálavy se odehrála poměrně rychle. Po delší cestě krátký odpočinek- košt- pochod mezi vinohrady- ještě kratší odpočinek a dlouhá, méně příjemná cesta domů. O to více jsem se těšila na další návštěvu.

Za nějaký čas jsem narazila na značku „Vůně Pálavy“ a jako správný fajnšmekr všeho co voní, jsem zatoužila po vyzkoušení těchto lokálních vůní. Jelikož se skrývají v Mikulově, najednou bylo o důvod víc, proč se sem vrátit a spojit příjemné s užitečným.

Jak voní Pálava?

Jak už jsem v úvodu naznačila, Pálavu (a vůbec kterékoliv místo, o kterém si myslíte, že za to stojí) je dobré poznat všemi smysly. Díky tomu si i bez fotografií lépe vybavíte místo, které se vám spojilo s určitým smyslovým prožitkem. Čeho všeho si můžete všímat?

Pohled na vrchy s rozmanitou faunou, flórou a vinohrady svažující se do údolí se zkrátka neomrzí. Stejně jako ranní zpěv ptáků, déšť nebo cinknutí sklenic s vínem. Opravdoví nadšenci ocení i letmý dotyk vlhkého zdiva porostlého plísní a rozmanitou chuť nejrůznějších odrůd vín či místních sýrů. A nakonec ten nejdůležitější vjem – vůni sadů, bylin, které zde potkáte téměř na každém kroku, zatuchliny sklepů, hroznů a vína samotného.

Bylo nás pět

Chystáte-li se navštívit Pálavu, vřele doporučuji vyšetřit si trochu času a navštívit Mikulov, kde se mezi bohatou historií a mnoha možnostmi degustací vín ukrývá malebný obchůdek MIKU❤ . Kromě bohaté nabídky výrobků (kosmetiky, obrazů, šperků či vín) zde naleznete i pět vůní inspirovaných tímto regionem.

Během krátkého povídání s paní majitelkou, rodačkou z Břelavi, se dozvídám více o pozadí vzniku vůní, jejich původu i nápadu samotném. Co vznikne spojíte-li lásku k vůním a ambiciózní nápad s dostatkem času? Trať růžová, Meruňkový sad, Pálava, Mikulov a 12 měsíců na bariku. Pětice vůní v originálním pojetí (z toho tři dámské, jedna unisexová a jedna pánská).

1. Trať růžová

Představuje květinový záhon plný růží mnoha barev. Svým aroma mi připomněla budhistické chrámy v Thajsku a všudypřítomnou vůni obětních tyčinek.

2. Meruňkový sad

Příjemná, sladce-ovocná vůně pro ženy. Meruňkový sad plný šťavnatých, tak akorát zralých meruněk vybízejících k nakousnutí.

3. Pálava

Pro mě osobně je nejsladší z testovaných vůní. O Pálavě (myšleno odrůdě vína) říkám, že „chutná jak voní“. Patříte-li k milovníkům sladkých vín, určitě s touto vůní nešlápnete vedle.

4. Mikulov

Unisexový Mikulov je zajímavá, svěží vůně, která mě však oslovila nejméně. Paní majitelka mi prozradila, že ji často kupují mladší muži. Těm mohu tuto vůni vřele doporučit.

5. 12 měsíců na bariku/ na barrique

Instinktivně první vůně, kterou jsem vyzkoušela a posléze i zakoupila. Vyvážená, lehce kořeněná vůně pro pány mě zanesla zpět do období letních táboráků s nezapomenutelnou vůní páleného dřeva a pryskyřice.. A protože je toho více, co by se slušelo k vůni říci, brzy se dočkáte i kompletní recenze.

Zatoužíte-li po voňavém suvenýru, Vůně Pálavy najdete v obchůdku
MIKU❤ v ulici Svobody 15, kousek od mikulovského zámku.

Sladká tečka na závěr

Ať už na Pálavě strávíte víkend nebo dva, zkuste si vychutnat její jedinečnou, téměř středomořskou atmosféru. Zajděte si k dobrému vinaři na košt, projděte se kolem Pálavských vrchů nebo si dejte kousek sýru a dvě deci k tomu. V této oblasti je toho k vidění hodně. Pokud by vás tedy z chození/cyklování rozbolely nohy, zajděte si na výbornou kávu a dortík (doporučuji cappuccino se šlehačkou a mrkvový dort) do mikulovské kavárny Café Dolce Vita.

Napsat komentář