Články

Vonné ingredience v parfumérství: pepř

Není divu, že je jednou z hojně využívanou ingrediencí v kuchyni i parfumérství. Celosvětově je ho popsáno zhruba dva tisíce druhů. Že není pepř jako pepř zjistíte v tomto článku.

Pepřovník vs Pepřovec

Nejprve je třeba vyjasnit dva základní druhy, které jsou často zaměnovány. Klasický pepř, který známe a používáme v kuchyni (černý, bílý, zelený a červený), jsou plody pepřovníku černého. Oproti tomu pepř růžový (někdy také označovaný jako červený) je plodem pepřovce obecného.

Obě rostliny jsou velmi odlišné. Zatímco pepřovník je rostlina rostoucí v podrostu pralesů ovíjející se okolo podpory, pepřovec je značně invazní a dosahuje velikosti keře či stromu.

Druhy pepřovníku černého

Pepřovník černý se pěstuje například v Indonésii, Indii či Vietnamu. Rostlina tvoří šlahouny – liány, které se ovíjí po připravených drátcích, kůlech apod. připevněných ke kostrukci. V podstatě se jedná o pěstování velmi podobné našim zmenšeným chmelnicím. Z jedné rostlinky lze vytěžit maximálně 2 – 3kg bobulí, které se následně suší a zpracovávají dle požadavků.

  • Pepř černý – na sluníčku usušené plně dozrálé plody (bobulky).
  • Pepř bílý – opakovaným namáčením odstraněná slupka zralých plodů ze kterých zbyde jen velmi jemná vnitřní část.
  • Pepř zelený – jedná se o nezralý, předčasně slizený plod (viz obrázek níže).
  • Pepř červený – sklizený a dozrálý plod, který je následně naložen.

Další druhy pepře (např. pepř sečuánský, kubébový apod.) zde nebudu rozepisovat, neboť v parfumérství se většinou používají výše zmíněné druhy.

Vůně obsahující různé druhy pepřovníku

Pepřovec

Ze zhruba 30 druhů pepřovce jsou nejvýznamnější dva druhy – pepřovec peruánský a brazilský. Na rozdíl od pepřovníku je pepřovec mírně jedovatý. Jeho plody však v menší míře nejsou škodlivé, a proto jsou využívány pod názvem růžový (někdy nesprávně červený) pepř jako koření. Velmi často jej proto naleznete v různobarevných směsí pepřů.

V kosmetice se pepřovce peruánského jako takového využívá méně často. Pro výrobu parfémů se však navíc extrahuje i jeho pryskyřice – tzv. mastix (o tom ale jindy). Jeho domovinou, jak lze odvodit z názvu, je jižní Amerika.

Vůně obsahující jemnější tóny pepřovce

Využití v kosmetice

Za typickou peprnou vůní pepře se skrývá silice piperin, který zvyšuje vstřebávání látek do krve. Kosmetický průmysl s ním rozhodně nešetří – naleznete ho v řadě přípravků určených k vnějšímu použití. Sáhnete-li po krému na prokrvení pokožky, masáži či proti celulitidě, s nějvětší pravděpodobností na něj narazíte.

V minulosti se přidával spíše do mužských vůní, dnes ho však naleznete ve velkém množství unisexových, ale i dámský vůní. Vůním dodává svěží aroma, které často vyzdvihuje ovocné a velmi jemné květinové tóny.

Pepře v parfémech (vůních) se rozhodně nemusíte bát. Ne každý ho ve vůni zaregistruje, navíc, když ve složení je, vůni dodá určitý šmrnc. Z poněkud mdlých, kytičkových tónů vytvoří květinovou vůni, co má říz.

Napsat komentář